Wat moet ik doen als mijn hamster ernstig ziek is?

Daar bestaat eigenlijk maar één antwoord op: alles! Er bestaat in deze wereld namelijk niets mooier en waardevoller dan het leven van een hamster. Je hoeft echt maar even in die schattige oogjes te kijken om te zien wat een gast er in zo’n hamster schuilt. Waanzinnige beestjes zijn het, die hamsters. Ik wou dat ik er een was.

Zelf heb ik er vroeger ook ooit een paar gehad, en de een heeft me voor zijn dood nog meer vreugde en geluk gegeven dan de ander. Twee van mijn hamsters hebben zelfs de kat van de buren uitzinnige vreugde en geluk gegeven, in de vorm van een hartig tussendoortje. Poes Pino kon zijn geluk niet op (true story).

Over mijn gehele jeugd is dit uiteindelijk mijn hamsterlogboek:

  • standaardhamster Jumper (zijn ziel rust na een kort ziekbed ondergronds in een nasi-bakje van de afhaalchinees)
  • dwerghamster #1 (zijn ziel rust in de uitwerpselen van Pino)
  • dwerghamster #2 (gekregen uit spijt van de buurvrouw. Ook zijn ziel rust in de uitwerpselen van Pino)
  • dwerghamster #3 (zijn ziel rust in elk geval niet bij mij, omdat ik hamsters zat was en hem had weggegeven)

Maar goed, aan al het moois komt een eind. Helaas dus ook aan zoiets moois als een hamsterleven. Zoals je ziet heb ik zelf nooit in de vreselijke tweestrijd gestaan waarin ik een behandeling moest overwegen. Want kies je voor de knaken en een vrije avond, of toch voor een zware ziekenhuisbon en een paar uur in de wachtkamer bij de spoedpoli?

Ik heb hier lang over na zitten denken en ben er na lang beraad uit. Je moet het gewoon doen, die poli. Ergens ben je dat leven gewoon verplicht om er alles aan te doen om het in stand te houden. Net zoals je het je hamster verplicht bent om af en toe iets leuks als een hamstergraaftoren te kopen of een fotocollage van hem te laten maken in mijn webshop. De euro’s zijn maar tijdelijk, de tevredenheid over jezelf is tijdloos. Om nog maar te zwijgen over de uitzinnige vreugde van je hamstervriendje.

Zo heb ik ook ooit het leven van mijn stomme kat Joop gered met 500 euro. Hoewel je daar helemaal niks voor terug krijgt, heb ik er toch geen dag spijt van dat ik dat heb gedaan. Je hebt als baasje immer de macht over een leven, dus daar moet je verantwoordelijk mee omgaan.

Hoe zinloos dat leven ook is.

Deze vraag is met grote dank aan Moniek, inmiddels trouw hofleverancier van enerverende vragen aan deze site. Hulde, en sterkte met je hamster! We leven met jullie mee.

You May Also Like