Wat moet ik weten als ik een sextant wil kopen?

Voordat je een sextant gaat kopen, is het belangrijk om je te realiseren dat er tegenwoordig ook andere manieren zijn om je locatie te bepalen. Je gelooft het niet, maar sommige zijn misschien zelfs nog wel beter dan de sextant. Wist je bijvoorbeeld dat er tegenwoordig ook zogenaamde GPS-horloges op de markt zijn? Dit zijn uurwerkjes die gebruik maken van een soort globaal positionerings systeem, waardoor je precies ziet wat je hoogte en breedtegraad op dat moment wel niet zijn. Automatisch nog wel, door middel van elektriciteit. Hoe verzinnen ze het!

Door dat concept te combineren met een digitale landkaart op een mini-televisietoestel kun je precies zien waar je dan bent. Er zijn zelfs machientjes te koop die dit combineren. Dat zijn als het ware slimme telefoons die alle voordelen van een sextant en een plattegrond op een mobiele telefoon plakken. Zeer vernuftig, al zeg ik het zelf.

Mocht je al die gebbetjes liever niet hebben kun je altijd nog gewoon een mooie, robuuste en betrouwbare sextant kopen. Deze is bijvoorbeeld heel mooi, al heb je wel problemen bij daglicht en dichte mist. Maar ja, dan krijg je er wel een mooi kistje bij. Zo heeft de originele sextant toch ook zijn charmes:

You May Also Like