Wat vinden jullie van een variabele snelheidsboete?

Soms is het leuk om dingen eens niet voor lief te nemen. Neem nou bijvoorbeeld die snelheidsboete. Op zich is dat een hele rare steekproef. Het idee is dat je door mensen het risico te laten lopen om een financiële tegenslag te moeten verwerken, bewuster maakt van hun snelheid zodat ze zich beter aan de snelheidslimiet gaan houden.. De praktijk is echter dat het voor veel mensen een soort kat en muisspel is geworden om zich alleen op die momenten aan de snelheid te houden wanneer ze denken dat de kans op een boete het grootst is. Het gewenste effect van deze maatregel werkt dus heel selectief. Kan dat niet anders?

De snelheidsboete per kilometer

Zeker wel! Wacht dacht je bijvoorbeeld van een systeem waarbij je voor elke kilometer die je te hard rijdt een bepaald bedrag moet betalen (aantal km x aantal km te hard x bedrag). Op die manier voorkom je dat mensen continu te hard rijden en pak je dus het algemene gedrag aan. Je kunt mensen dan ook elke maand een x aantal vrije kilometers geven voor situaties wanneer je gas bij moet geven om in te halen. Mensen die echter denken dat ze dat continu moeten doen vallen daarmee dus door de mand. Prima systeem toch?

Het enige is dat je alle auto’s daarvoor aan een GPS-trackertje moet hangen, en daar zullen mensen vast wel weer over gaan klagen. Privacy en zo. Je moet toch ongemerkt vreemd kunnen gaan en zo? Toch denk ik dat er met de huidige techniek echt wel een anoniem systeem te maken is dat puur getriggert wordt om de lokale snelheidslimiet te vergelijken. Hoe moeilijk kan het zijn?

De snelheidsboete naar inkomen

Maar toch, stel nou dat we daar niet uitkomen heb ik hier een veel simpeler alternatief: de boete naar inkomen. Of misschien kunnen we de hoogte van de boete ophangen aan de aanschafwaarde van je auto of zo. We weten namelijk allemaal dat het gros van de hardrijders gevormd wordt door Audi’s, Tesla’s, BMW’s, middlemanagement in Volvo’s, etcetera. Die mensen hebben kennelijk geld zat om een dure auto te betalen. Is het dan niet gek, dat een boete voor deze mensen eigenlijk minder impact heeft op hun maandelijks inkomen dan ‘gewone’ mensen? Het hele opvoedkundige doel van een boete werkt dus minder goed voor mensen met dure auto’s. Dat lijkt me heel eenvoudig op te lossen.

Of heb jij een beter idee?

Dit zijn zomaar twee eerste ideetjes, maar ik weet zeker dat er meer geniale invalshoeken moeten zijn. Weet jij er ook een? Laat het dan snel weten, wie weet ga ik er dan nog eens een brief mee sturen om er werk van te maken. Dit moet echt beter kunnen vandaag de dag!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *