Welke knoppen ben je allemaal kwijt op een MacBook?

Zoals jullie misschien wel weten ben ik sinds kort de verliefde eigenaar van een fantastisch mooie MacBook Pro (oke, ik leen hem van mijn werk, maar toch… de ervaring is er niet minder om). Inmiddels heb ik deze nieuwe liefde al ruim een weekje in mijn bezit, en nog steeds is elk moment op dit apparaat er een om niet snel te vergeten. Het ding is alleen, dat ik ook best veel van deze momenten bezig ben geweest met het zoeken naar anders zo standaard knoppen en functionaliteiten. En soms zelfs tevergeefs, omdat dan blijkt dat die functie gewoon simpelweg niet bestaat om een Mac.

Omdat ik natuurlijk helemaal verzot ben op lijstjes, schud ik er daarom hier zomaar nog eentje uit de mouw. Want welke dingen ben ik in deze eerste week op een Mac allemaal wel niet kwijtgeraakt?

 • rechtermuisknop – hoe suf, als je geen externe muis hebt, ga je dus nooit op eigen houtje ontdekken hoe je die rechtermuisknop activeert. Dit kan uiteindelijk door de knop met een symbooltje te drukken dat nog het meeste wegheeft van een vaagteken, of door met twee vingers te gelijk op je touchpad te drukken. Wie bedenkt zoiets! Ik heb dit nu vooral opgelost door een brute muis van ruim 80 euro te kopen, maar daarover een andere keer meer.
 • de namen van je knopjes – sja, kennelijk was ik toch gewoon heel erg gehecht geraakt aan mijn ctrl, alt, shift, backspace, tab, enzovoort. Niet dat ik ze elke dag lees, maar als ze er ineens niet meer zijn en er allemaal gekke hiërogliefen voor in de plaats zijn gekomen is dat soms best een beetje wennen.
 • venster maximaliseren is gelijk full screen – gek genoeg zitten de knoppen om je venster te sluiten, minimaliseren en maximaliseren allemaal in spiegelbeeld bovenin je scherm, maar dat went allemaal vrij snel. Wat minder snel went, is het feit dat het maximaliseren van je beeldscherm de boel ook gelijk fullscreen maakt. Dat is even raar, maar stiekem toch ook wel fijn. Dan heb je gelijk de focus op wat je aan het doen bent, en bijvoorbeeld bij programmeren in je favoriete editor is dat toch wel een functie waar ik straks waarschijnlijk niet meer zonder zou willen. Het is jammer dat hier geen shortcut voor is, maar die heb ik gelijk op mijn nieuwe muis geïnstalleerd. Vet relaxed!
 • home en end knoppen – die bedien je nu door de pijltjes samen met command in te drukken, maar ook dat moet je even opzoeken.
 • delete – om nog maar te zwijgen over die simpele delete-knop. Waar is die toch? Ik kan soms wel iets weggooien door command en backspace tegelijk in te drukken, maar simpelweg het volgende teken na je cursor verwijderen zit er voor mij vooralsnog niet in. Waar zit die knop in godsnaam?

En zo ga ik ongetwijfeld nog allemaal dingen tegenkomen. Maar dat mag de pret niet drukken. Het is hinderlijk, maar de gigantische awesomeheid van dit prachtige bakbeest maakt dat ongemak meer dan goed. Ik ben nog steeds verliefd, ondanks haar ongemakkelijke imperfecties.

PS. Dit is de muis die mijn leven weer een stukje beter heeft gemaakt. Hij is ontzettend duur voor een muis, maar die extra functies zijn veel handiger dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Horizontaal scrollen, extra knoppen om zelf in te stellen, zo ergonomisch als de pest… als je hier eenmaal aan went wil je vast niet meer zonder:

 

You May Also Like

4 Comments

 1. Respect dat je er überhaupt aan begint, zo’n Mac. Dit is ook een lekker muisje hoor:
  deze

 2. Oe ja, die had ik ook gezien! Dat is de voorloper van de muis die ik in huis heb gehaald. Wat onwijs relaxed is zo’n ding zeg! Eigenlijk is het stom dat ik niet eerder geïnvesteerd heb in een goede muis. Je gebruikt dat ding wel zo ontzettend veel. Dank voor de tip Sander!

 3. Rechter muisknop op trackpad: systeem instellingen –> trackpad –> secundaire click –> keuze maken in drop down menu (waaronder rechts onder trackpad).

  Venster maximaliseren (maar niet full screen) : dubbel klikken op de balk van het venster.

  Delete (teken weghalen voor cursor: fn+back space.

  Succes!

 4. Kijk! Dat zijn briljante reacties waar je wat aan hebt. Onwijs bedankt Lars 🙂 Geweldig om te weten dat dit kan zo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *