Welke technieken zijn er om bier te gooien?

Effectief bier gooien is nog een hele kunst. Helaas zie je op sommige festivals en concerten nog tè vaak dat mensen in het heetst van de strijd maar een beetje aan lopen te modderen met hun biertjes. En dat is zonde. Zeker als je je realiseert dat slapgeworpen bier feitelijk niets anders in dan pure bierverspilling. De hoeveelheid vloeibaar goud is eindig dus daar moeten we duurzaam mee omgaan. Om het bierwerpen landelijk gezien naar een hoger niveau te tillen, leg ik jullie hierbij graag even de grondbeginselen uit van de sport. Let goed op.

De basisprincipes van het bier gooien

Feitelijk zijn er 3 basisprincipes die aan de basis staan van elke bierworp. Op het eerste gezicht lijken ze misschien wat simpel, maar ze zijn ó zo belangrijk voor een leuke avond:

– gooi nooit met glas (serieus, niet doen!)
– gooi niet al je bier weg (da’s zonde)
– probeer van je af te gooien (tenzij je aan het eind van de avond zelf als enige nog droog bent)

De populairste technieken

Als je deze basisprincipes eenmaal erkent kan je gaan werken aan je techniek. Ook hier zijn weer ontelbare varianten. Voor het gemak zal ik me in deze instructies even beperken tot voorkomende. Waarschijnlijk herken je de meeste al:

De beginnersworp – Ook wel bekend als ‘de stumper’ of ‘de beginnersfout’. Deze worp valt vaak te herkennen aan bijpassende natte kleding. Hier wordt het bier vastgehouden alsof de werper gewoon een slok wil nemen, maar in plaats daarvan het bier plotseling loslaat. Vaak met een snelle spastische beweging waardoor het effect is dat je bekertje leeg wegvliegt maar het bier vrolijk over jezelf gooit. Die fout maak je meestal maar 1 keer. Twee keer als het een hele leuke avond is.

De schouderstoot – hier zien we de ervaren werpers al aan het werk. Bij deze worp wordt het biertje naast het oor gehouden en met de vrije hand gewezen naar het doelwit. Vervolgens wordt het biertje in een krachtige, pompende beweging in een hoek van 90 graden vlak boven het doelwit gelanceerd. Op die manier raak je het doel altijd, al is het maar met de ruim aanwezige naspray.

De precisieworp – mits goed uitgevoerd de meest accurate worp. Hier pakt men het biertje tussen duim en wijsvinger beet aan overhangende zijde (een beetje zoals het beeld “De Denker” erbij zit). Met een elegant boogje kan het bier zo in roterende wijze met uiterste precisie op haar doel belanden. Door de uitzonderlijke subtiliteit van deze techniek is dit de beste manier om moeilijk te bereiken plaatsen te bereiken (zoals precies in het bierglas van je vriend vijf meter verderop)

De streep – hier kunnen we kort over zijn: dit is brute oerkracht tot en met. Het liefst gaat de streep gepaard met een aanloop van vijftien meter en een oerkreet die boven de luidste uithaal van het concert uitstijgt. Door al je innerlijke kracht in je biertje te stoppen kan je afstanden bereiken die je zelf altijd niet voor onmogelijk hebt geacht. De streep is daardoor een welhaast spirituele ervaring, waar je best even glunderend van mag nagenieten.

De gulzigaard – dit is misschien nog wel de meest treurige techniek, maar helaas wel zeer populair. Deze techniek wordt voornamelijk door echte bierliefhebbers en/of alcoholisten toegepast. Zij zijn vaak zo verzot op hun bier dat ze net zo lang blijven drinken tot er opeens nog maar een paar druppels in het bekertje zitten. In paniek beseffen ze zich dat ze dan niets meer te werpen hebben en uit angst daarop betrapt te worden gooien ze dan maar snel een bijna leeg bekertje in het publiek. Daar heeft natuurlijk helemaal niemand wat aan. Gooi dan maar niets.

Is er ook bewegend instructiemateriaal?

Jazeker. Omdat er nog veel meer technieken zijn heb ik hieronder even een filmpje bijgevoegd van een man die alle worpen nog eens duidelijk demonstreert. Let wel op dat de man in het onderstaande filmpje een rood balletje gebruikt om geen onnodig bier te verspillen, maar de gedemonstreerde techniek is uiteraard hetzelfde wanneer men een pot bier gebruikt.

Daar waar hij het over ‘de kogel’ heeft moet je gewoon even ‘het biertje’ lezen, dan snap je het helemaal. In deze instructievideo komen onder meer de volgende worpen aan bod:

– achterwaarts werpen met bier (hier kan je elke avond mee beginnen)
– voorwaarts uitstoten met twee handen (voor als je even liever geen risico neemt)
– voorwaartse standworp met 1 hand (niet voor beginners!)
– zijwaartse standworp met uitvalpas (dit is een van mijn favorieten)

Wil je verder leren?

Mocht je nou helemaal enthousiast geraakt zijn over deze sport kan je altijd even een berichtje achterlaten. Ik overweeg namelijk sterk om een cursus biergooien via deze website aan te gaan bieden. Dit zal dan één dagdeel betreffen waarbij al het bier is inbegrepen. Neem alleen wel droge kleren mee.

Als je een berichtje stuurt via het vragenformulier hou ik je hiervan op de hoogte.

Veel succes, en voor alles wat je niet weggooit: proost!

 

You May Also Like