Welke vaardigheden moet een moderne analist allemaal hebben?

Tegenwoordig wordt er veel verwacht van een analist. En dat is ook niet vreemd. Met meer technieken, rekenkracht en oplossingen zijn de mogelijkheden tegenwoordig groter dan ooit. Maar hoe weet je dan nog waar je als analist op moet focussen? Er is namelijk wel zo ongelofelijk veel om te leren dat je soms niet eens weet waar je moet beginnen. Maar vrees niet, in dit artikel lees je alle basisvaardigheden die elke moderne analist eigenlijk wel zou moeten hebben. Verdere specialisatie kan daarna altijd nog!

Allround is beter dan specialisatie
Doordat je als analist veel averschillende vragen op gaat lossen, is het ook handig om een breed gereedschap te hebben om deze vragen op te pakken. Meestal kun je immers niet één trucje blijven herhalen. Of de vraag is anders, of de data, of de omgeving of de techniek. Door bekend te zijn met alle mogelijkheden, is het makkelijker om de beste oplossing te kiezen voor een bepaald probleem.

Google & StackOverflow zijn je vriend!

En natuurlijk hoef je ook niet alles te weten. Want waarom zou je alles moeten onthouden als je alle kennis in je vingertoppen hebt? Vroeg of laat loop je onvermijdelijk tegen een onbegrijpelijke error aan, en meestal is er al iemand anders geweest die dit probleem heeft gehad. Je hoeft tegenwoordig dus ook zelden zelf het wiel uit te vinden: evn Googlen en StackOVerflow vertelt je wat je moet doen. Essentiële skill!

Datastromen & engineering

Uiteraard moet je de nodige bekendheid hebben met cluster computing, modellering en data warehousing. Maar je hoeft niet alles zelf te kunnen. In veel organisaties is er een hele IT-tak die dit voor je optuigt. Zodra je in hoofdlijnen weet hoe het werkt kan je dit prima gebruiken.

Data Science

Vandaag de dag verwachten we eigenlijk zelden meer de toverende eenhoorn die de Data Scientist een paar jaar geleden was. Een data scientist is tegenwoordig eigenlijk vooral een analist die gebruik maakt van Python/R/Spark en dergelijke. En die vaardigheden kan je prima leren. Er zijn zat online cursussen te vinden en de allerbeste manier heb je helemaal zelf in de hand: gewoon doen!

Machine learning en statistiek

De mooiste analyses zijn natuurlijk die waarmee je spot-on de toekomst kunt voorspellen. Maar helemaal zeker ga je dit nooit weten. Wel is het goed om bekend te zijn met welke manieren er zijn om zoiets aan te vliegen. Daarvoor oet je in elk geval globaal weten welke modellen en machine learning technieken er zijn (supervised, unsuervised en dergelijke). Je hoeft niet alle ins en outs te kennen, want dat komt wel op het moment dat je het model werkelijk toe gaat passen. Als je maar weet wat je tot je beschikking hebt en wanneer je wat toe moet passen. Datzelfde geldt voor je statistiek: weet hoe het werkt, dan kan je je altijd nog extra inlezen op het moment dat je het echt nodig hebt.

BI tools

In veel gevallen zijn je vragen heus niet zo complex dat je heel ingewikkeld moet doen met modellen en machine learning. Meestal vraagt men ‘gewoon’ beschrijvende informatie over de data die voorhanden is. In die gevallen kom je een heel eind met een BI-tool zoals PowerBI, Qlikview of Tableau. Hierin kun je heel snel visualisaties, datamodellen en dashboards optuigen om je opdrachtgevers blij mee te maken. Dat scheelt vaak een hoop tijd en is vaak nog eenvoudiger te finetunen zodra je de resultaten deelt met je opdrachtgever. Onderschat deze programma’s niet!

En tenslotte: praten, luisteren en presenteren

Het klinkt misschien gek, maar zonder goed te kunnen praten en luisteren blijf je bezig. 9 van de 10 keer weet je opdrachtgever namelijk zelf niet eens precies wat hij precies nodig heeft. Daar vraagt ie immers jou voor. Door goed het gesprek aan te gaan en door te vragen waar nodig weet je precies wat je moet doen. En als je je werk niet pakkend kunt presenteren, zullen mensen minder snel de pracht van je producten inzien. Naar mijn idee wordt hier het verschil gemaakt tussen een goede en een uitstekende analist.

Natuurlijk zijn er nog tal van andere vaardigheden die een moderne analist over zou kunnen beschikken, en natuurlijk is specialisatie van een bepaalde techniek een luxe om te hebben. Maar als jij als analist aan de bovenstaande punten kan voldoen ben je nu al een ontzettend waardevolle toevoeging voor elke moderne organisatie die zijn voordeel wil doen met data.

En dan heb ik de belangrijkste nog niet eens genoemd: het plezier hebben in het uitpuzzelen van leuke vraagstukken. Als je dat ook hebt ben jij een aangeboren analist. Geniet ervan!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *