Werkt melatonine eigenlijk een beetje?

Melatonine: het klinkt misschien als een nieuw soort synthetische harddrugs, maar daar houdt de vergelijking dan ook wel snel bij op. Je kunt er namelijk gerust mee in de auto stappen en ook je omgeving zal er niets van merken als jij met drie stuks melatonine in je mik op je werk aan komt kakken. Het idee is namelijk dat je er alleen maar wat beter van gaat slapen, maar is dat ook zo? Ik zocht het voor jullie uit.

De reden dat dit spulletje op mijn pad gekomen is, is dat ik wel eens wat sneller in slaap wilde vallen. Nu kun je natuurlijk de voor de hand liggende dingen proberen om beter te slapen (lezen, electronica uit voordat je gaat slapen, telefoon wegleggen, dat soort dingen), maar een echte onderzoeker maakt zich daar natuurlijk niet zo gemakkelijk vanaf. Die koopt daar wat voor, en zo geschiedde.

Maar goed, volgens de verpakking doet het van alles met je hormonen waardoor je beter zou slapen, maar daar geloof ik eigenlijk niet in. En dat geeft ook helemaal niet, want daar gaat het natuurlijk ook helemaal niet om. Het gaat erom, dat je dénkt dat je beter slaapt. Dat is het hele idee van een ongevaarlijk placebo dat je overal mag verkopen. Melatonine is daarin niet anders, en dat doet het spul hartstikke goed. Als je er maar in wilt geloven. Wat dat betreft is melatonine eigenlijk net een Disneyfilm.

Tijdens mijn experiment had ik gekozen om er een tijdje in te geloven en dat hielp. Ik kreeg werkelijk slaperige ogen en viel daarmee prima in slaap. Natuurlijk is de kans groot dat dat ik precies hetzelfde gevoel had kunnen krijgen zonder melatonine, maar door het te snoepen kan je je hersens zo in de zeik nemen dat je de slaapmodus een beetje forceert. En dat kan wel fijn zijn als je gewend bent om wat langer wakker te liggen als je gaat pitten.

Maar daar bleef het verder ook wel bij. Inmiddels is het spul op en dan mis je je gelukkig ook helemaal niks. Ik slaap net zo goed dus wat dat betreft is melatonine volstrekt onbenullig genoeg om eens een keertje te proberen als je wat natuurlijks zoekt om beter door te slapen.

Mocht je het ook eens willen proberen, ik had het spul gewoon hier bij Bol.com besteld:


Baat het niet, schaadt het niet zeggen ze wel eens. En mocht dat achteraf nou op de een of andere manier toch niet zo zijn, bied ik hierbij alvast mijn welgemeende excuses aan…

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *