Wie heeft de frikandel uitgevonden?

Wat leuk: ik kreeg zowaar weer een geweldige vraag ingezonden via het vragenformulier. Dit keer eentje over een onderwerp dat mij in het bijzonder aan het hart gaat: de frikandel. Elouise vroeg zich namelijk af wie dit wonderlijke stukje vlees eigenlijk heeft uitgevonden. En laat ik dat nou altijd al hebben geweten!

Beste Elouise, de uitvinder van de frikandel is slagersknecht Gerrit de Vries. De vraag die mij persoonlijk echter meer fascineert, is waarom Gerrit de Vries eigenlijk nooit tot Ridder uit de Orde van Oranje Nassau is gekroond. Want zo hoort dat bij mensen met een uitzonderlijke staat van dienst.

Kijk nou bijvoorbeeld naar Engeland, waar iedereen die een keer iets leuks doet tot Sir wordt gekroond. Sir David Attenborough, Ser John Lennon… waarom geen dan geen Ridder Gerrit met de Oranje Frikandel?

Het zal wel met onze Hollandse bescheidenheid te maken hebben of zo. Toch hoop ik dat we Gerrit de Vries ooit postuum opnemen in de Grote Canon van Nederland, tussen andere oude helden als Rembrandt van Rijn, Max Havelaar, Willem van Oranje en Van Gogh.

De daden van Gerrit de Vries zijn er namelijk niet minder om. Sterker nog: ik geniet vandaag de dag vaker en meer van zijn legacy dan van die van onze verknipte kunstenaars van weleer. Maar dat is een kwestie van smaak.

Mijn smaak is een frikandel. Exquisiet voedsel!

En mocht je nou ooit toevallig 400 frikandellen overhebben die je in bakjes wilt doen, dan moet je deze echt in huis halen. Ik heb ‘m zelf ook niet:

Zoals gezegd is deze geweldige vraag ingezonden door niemand meer of minder dan Elouise. Onwijs bedankt en echt superleuk dat je die moeite hebt gedaan 🙂

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *