Zijn Chinese webshops een beetje te vertrouwen?

Die prijzen lijken soms te mooi om waar te zijn. Een schroevendraaiersetje voor een euro, een leuk kattenspeeltje, een nieuwe fietsbel. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is voor een fractie van de prijs die wij kennen te koop in een Chinese webshop. Maar zijn die winkels eigenlijk wel een beetje te vertrouwen? Naar mijn ervaring is dit zeker het geval, al zitten er wel een paar kleine addertjes onder het gras. Dit zijn ze!

Zelf heb ik inmiddels al veel ervaring opgedaan in het winkelen bij Chinese webshops. Vooral AliExpress, DealExtreme en BangGood heb ik al vaak met veel plezier zaken mee gedaan, maar er zijn er natuurlijk meer. Ook ik was hier in het begin vrij huiverig over. Dit soort prijzen kunnen toch niet waar zijn? Mijn eerste bestelling was dan ook heel voorzichtig: wat elektronica onderdeeltjes voor een euro of 10. Licht gespannen klik je op ‘betalen’ en dan moet je maar wachten. Heel … lang … wachten…

Waarom moet je zo lang wachten op je aankoop in een Chinese webshop?

Want daar zit gelijk het eerste addertje onder het gras. Veel webshops rekenen helemaal geen verzendkosten, of ze verwerken die paar centen in de verkoopprijs. Dat die verzendkosten zo laag zijn, heeft alles te maken dat ze het veelal in bulk verzenden. Meestal per vrachtschip, waarbij ze een zeecontainer tot de nok toe vullen met prullaria zoals jij die hebt gekocht. Daar moet je dan soms even op wachten. En een schip kost natuurlijk wel even wat meer tijd dan een gelikt disrtibutiesysteem door de lucht met voorraden in elke grote regio. Maar daar betaal je dan ook voor.

Door deze verzendwijze kan al een groot deel van de prijs gedrukt worden, en als je er geen problemen mee hebt om soms wel twee of drie maanden op je aankoop te wachten is dat zeker een voordelige optie. Voor mij is het eigenlijk een soort hobby geworden. In plaats van dat je een keer een paar tientjes in de kroeg uitgeeft, blijf je gewoon een keer thuis en doe je voor een paar tientjes een hele rits aan bestellingen in China. In de komende maanden krijg je dan om de zoveel tijd geheel onverwacht een kadootje voor jezelf in de brievenbus. Hoe leuk is dat?

Moet je invoerrechten betalen op producten uit Chinese webshops?

Soms wel, en dat is dan ook het tweede addertje onder het gras: op geïmporteerde producten van buiten de EU moet je als inwoner van Nederland normaal gesproken invoerrechten betalen. Dit geldt ook voor Chinese webshops, maar dat wordt verrekend naar de waarde van je aankoop. De webshops vermelden dit altijd op je pakketje, en tijdens de verzending wordt gekeken of je bij moet lappen.

Gelukkig hoeft dit geen verrassing te zijn, want daar is een tabelletje voor te vinden. Als vuistregel kan je rekenen dat je niets extra’s hoeft te betalen over aankopen met een waarde tot 22 euro (bron: website van de belastingdienst). Als je meerdere producten koopt, verspreid je dit gewoon over meerdere pakketjes. Dit bedrag is zonder verzendkosten en eventuele verzekering, dus dat maakt dan ook niet uit.

Zo heb ik zelf nog nooit hoeven bij te betalen aan de postbode. Het gevolg is ook dat ik nooit producten koop van duurder dan 20 euro, maar dat doe ik eigenlijk ook liever gewoon in Nederland. Want dat brengt me op het volgende addertje:

Hoe zit het met de kwaliteit van producten uit Chinese webshops?

Die is naar de prijs die je ervoor betaalt. En voor die prijs is ie in mijn beleving toch nog wel redelijk goed. Sommige producten zijn echte lachertjes als je ze uitpakt, en aan de andere kant van het spectrum vind je ook aankopen waar je ontzettend van onder de indruk kunt zijn. Zolang je verwachtingen maar niet al te hoog zijn zit je eigenlijk altijd wel goed.

Daarbij moet je er ook op rekenen dat je je producten waarschijnlijk niet terug gaat sturen als er iets defect is. Ik moet zeggen dat ik dat ook nooit geprobeerd heb, want voor zo’n goedkope aankopen moet je het Chinese paard ook niet in de bek kijken lijkt me. Het blijft een beetje een gokje, maar zelf ben ik toch zeker wel tevreden voer 90% van mijn aankopen. Lig daar dus zeker niet te lang wakker van.

Krijg je altijd wat je koopt?

Als je het product ontvangt is het (bij mij in elk geval) wel altijd wat je hebt gekocht. Het kan misschien niet zijn wat je ervan had verwacht, maar het is wel degelijk hetzelfde product. Het is bij mij alleen wel al een twee keer voorgekomen dat een verkoper op AliExpress ‘per ongeluk’ te veel korting had gegeven. Of ik dan nog een paar dollar wil bijbetalen. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren, en dan retourneren ze het aankoopbedrag altijd wel netjes naar je PayPal-account. Je zou natuurlijk ook kunnen proberen om de strijd aan te gaan, maar zelf vind ik dat niet zo goed voelen. Het is nou ook niet bepaald alsof er een steenrijke multinational aan de andere kant van je bestelling zit.

Goed, ik ben om. Maar waar kan ik dan het beste spullen kopen in Chinese webshops?

AliExpress
Zelf doe ik vrijwel al mijn aankopen bij de webshops van AliExpress omdat hier eigenlijk alles wel te vinden is. De winkel voelt aanvankelijk misschien niet zo intuïtief en degelijk als bijvoorbeeld Bol.com of Coolblue, maar het aanbod hierop is verreweg het grootste omdat het een soort verzamelplatform is voor honderden kleinere webshops. Vergelijk het een beetje met de externe verkopers die je wel eens ziet bij Bol.com.

Onderling beconcurreren ze elkaar helemaal de markt uit dus ook daarom vind je hier vaak producten tegen spotprijzen. Zoek dus ook zeker altijd even verder naar andere aanbieders van het product dat je koopt (en let op de verzendkosten). Dat kan vaak toch weer wat knaken schelen. O ja, en maak ook gewoon meerdere bestellingen aan als je meerdere producten koopt. Alles wordt toch afzonderlijk verpakt en verzonden.

DealExtreme
Omdat ik zelf best een nerd ben en soms onwijs kan genieten van wat elektronica, is deze webshop een geweldige aanwinst. Hier vind je alle componentjes voor je Arduino, RaspberryPI of andere microcomputers. Ook hebben ze hier hele leuke printplaatjes voor als je wilt leren solderen en kan de Internet of Things-fanaat hier helemaal los op alle sensoren en computers.

Daarbij is de verzending relatief snel (zeker de zogenaamde MVP-producten) waardoor je hier vaak binnen een paar weken met je aankopen kunt spelen. Hele leuke en betrouwbare zaak. Er is bij mij nog nooit iets misgegaan.

BangGood
Eigenlijk heel erg vergelijkbaar met DealExtreme, maar dan soms een iets ander aanbod. Ik heb er een paar keer besteld en dat ging prima. Mijn collega zweert echter bij deze webshop vanwege zijn goede ervaringen dus daarom is hij zeker het vermelden waard!

 

En zo zijn er zeker meer te vinden. Het lijkt me dat ze allemaal via hetzelfde principe werken, en dat ze allemaal over het algemeen best te vertrouwen zijn. Ze willen immers ook gewoon klanten winnen. Schroom dus vooral niet om er gebruik van te maken. Persoonlijk vind ik het geweldig om hier om de zoveel tijd een bak vol leuke spulletjes aan te schaffen.

Dus, heb jij geen haast, geen al te hoge kwaliteitsverwachtingen, geen nazorg of garantie nodig en vind je het niet erg om niet precies te weten wanneer je je pakketje gaat ontvangen? Dan is het kopen in een Chinese webshop zeker ook iets voor jou!

Veel plezier, en mocht ik nou nog andere leuke webshops vergeten zijn te melden: let me know! Ik hoor het graag als er nog meer is om van te genieten 🙂

NB. dit artikel bevat vanzelfsprekend de nodige affiliate links! Schroom dus vooral niet om lekker te klikken en via deze site wat leuks voor jezelf te kopen. Zo sponsor je deze website het volgende jaar in! Thanks!

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *