Zijn geparkeerde Tesla’s ons stiekem aan het filmen?

Vandaag realiseerde ik mij ineens iets ongemakkelijks. Dat gebeurde toen ik mijn zoontje vanmorgen naar de crèche bracht en onderweg moest stoppen om zoals zo vaak oersaai naar een ladende vuilniswagen te staan kijken. Ik stond daar met mijn fiets aan de hand stil naast een geparkeerde Tesla, en terwijl ik verveeld om mij heen keek zag ik binnenin die auto ineens een boosaardig rood oog naar mij staren op het beeldscherm. Kennelijk had ik iets geactiveerd in dat voertuig, waar hij duidelijk niet van gediend was. En dat terwijl ik daar alleen maar mijn hersens uit mijn hoofd aan het vervelen was!

Van schrik begonnen mijn gedachten verder te ratelen, en al snel gingen zij naar de achterkant van dat oog. Want die auto zit natuurlijk vol met camera’s. Ergens detecteert hij mijn aanwezigheid (al dan niet met een camera of een motion-sensor), en dat activeert een security modus. Nu weet ik dat de eigenaar van zo’n Tesla met een app verbinding kan maken met de auto om bijvoorbeeld op afstand de auto voor te verwarmen. Maar kan die daarmee ook de camera’s van de Tesla bekijken? Het zal me namelijk niet verbazen als mijn onschuldig verveelde kop (plus die enthousiaste van mijn zoontje) vanmorgen ergens op de telefoon van een rijke Tesla-rijder te bezichtigen was. En daar werd ik een beetje ongemakkelijk van.

Nu vraag ik mij af hoe dit werkt, en als dit inderdaad werkt zoals ik denk: wat vindt de AVG hier dan eigenlijk van?

Lieve Tesla, kunnen jullie deze vraag misschien voor mij beantwoorden? Dan zal ik dat hieronder toevoegen om eventuele toekomstige Googlelaars naar dit onderwerp hopelijk mee gerust te kunnen stellen.

Alvast bedankt!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *