Zou het eigenlijk niet elke dag juffendag moeten zijn?

Vandaag is het juffendag op de school van mijn zoontje. Dat betekent dat zijn juffen een partijtje vieren in de speeltuin en ze even goed door alle kindertjes in het zonnetje gezet worden. Hartstikke leuk natuurlijk, maar dit roept natuurlijk wel weer gelijk de nodige vragen bij me op. Want zo’n gast ben ik nou eenmaal, met m’n website…

Ten eerste wilde ik natuurlijk gelijk weten wat de meesters dan allemaal uitspoken op juffendag. Moeten zij niet in het zonnetje gezet worden, of verzorgen zij de rest van de dag schoudermassages en een weelderig diner? Of zijn er simpelweg geen kleutermeesters (meer) in ons oergezellige landje? Vooralsnog ben ik er niet uit. Ik heb in elk geval geen aparte meesterdag in de schoolkalender zien staan waarop alle juffen hen van een massage en een weelderig diner voorzien, dus daar zal achter de schermen vast wel het een en ander geregeld worden. Zo niet: dan staat emancipatie weer eens met 1-0 achter hier.

Ten tweede wilde ik gelijk weten waarom het eigenlijk niet elke dag juffendag is. Tuurlijk, het is altijd leuk om iemand √©xtra in het zonnetje te zetten, maar voor zo’n bewonderenswaardig beroep als kleuterjuf is 1 dag natuurlijk bij lange na niet genoeg. Ik moet er zelf namelijk echt niet aan denken om elke dag zo’n groep kleuters in het gareel te moeten houden. Ik zou er het geduld niet voor hebben, de kalmte en simpelweg de goede zin niet hebben. Ik zou aan het eind van de dag werkelijk gesloopt zijn, en dan moet je ook nog eens terug naar je eigen kinderen. Hoe dan?

En waarvoor? Voor het goede carrièreperspectief? Voor het uitzonderlijke salaris? Voor de maatschappelijke erkenning? Nope, puur voor je eigen intrinsieke motivatie om het beste uit anderen naar boven te halen. Als kleuterjuf probeer je creatieve vonkjes in mensen te laten ontbranden waardoor ze leren om de rest van hun leven creatief en enthousiast te zijn. Vaak nemen ouders daar maar een paar uurtjes in de week tijd voor (als de kinderen geluk hebben) en voor de rest zijn ze hierin op de kleuterklas aangewezen. En creativiteit en enthousiasme zijn wel zo belangrijk voor een mens! Een eervoller beroep kan ik daarom oprecht haast niet voorstellen.

Creativiteit en enthousiasme zijn namelijk vaardigheden die naar mijn mening een stuk belangrijker zijn voor de samenleving dan intellectuele vaardigheden en kennisoverdracht dat kunnen zijn (lees in dit licht bijvoorbeeld ook mijn advies voor Googlen als vak op school). Je kunt het later namelijk niet zomaar even opkrikken met een cursusje of een e-learning of twee. Als werkgever heb ik veel liever iemand die enthousiast een eigen idee kan pitchen, dan iemand die met een strak gezicht een aangeleerd trucje kan reproduceren. Kennis kan je wel bijspijkeren, creativiteit en enthousiasme moet je maar hebben. Des te belangrijker is het om kinderen hier in de kleuterklas al naar te inspireren.

Onze kleuterjuffen geven ze daarin gelukkig het goede voorbeeld, en daar ben ik ze heel erg dankbaar voor. Vandaar hierbij graag een oorverdovende hulde voor alle kleuterjuffen in ons land. Weet dat jullie onwijs belangrijk werk verrichten in de vorming van onze kinderen. Jullie maken onze samenleving in de wortels gezellig, en daar mogen we best eens wat vaker bij stilstaan met zijn allen. Jullie zijn onze helden!

Fijne juffendag!

* afbeeldingen met dank en credits aan Onderwijsgek via Wikipedia

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *